"SHARYAR" DÁSTANINDA ALǴIS, PÁTIYA, ǴARǴIS MOTIVLERINIŃ KÓRKEM TALQILANWI.: "SHARYAR" DÁSTANINDA ALǴIS, PÁTIYA, ǴARǴIS MOTIVLERINIŃ KÓRKEM TALQILANWI. - Abdimuratov, Levitan (Журнал иностранных языков и лингвистики, 2025)
Qaraqalpaq xaliq awızeki dóretiwshiligi xalqımızdıń kóp ásirlik tariyxıy, mádeniy, ádep-ikramlılıq hám ruwxıy tájriybeleriniń kórinisi bolıp tabıladı. Bul dóretiwshilik miyras xalıq oy-pikiriniń, arzıw-niyetleriniń ayqın kórinisi bolıp xızmet etedi. Dástan janrı bolsa xalıq awızeki dóretiwshiliginiń eń áyemgi hám keń tarqalǵan túrlerinen bolıp, onda tariyxıy waqıyalar, mártlik hám sadıqlıq, muhabbat hám pidayılıq, ádillik hám jawızlıqqa qarsı gúres sıyaqlı áhmiyetli ideyalar óz kórinisin tapqan.