ЎҚУВЧИЛАР НУТҚИНИ ШАКЛЛАНТИРИШДА МИЛЛИЙ АДАБИЁТНИНГ ЎРНИ - Ibragimova, Latofat (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2021)
Таълим жараёни ниҳоятда мураккабдир. Таълим самарадорлиги ўқитувчи ва ўқувчи фаоллигига, таълим воситаларининг мавжудлигига, таълим жараёнининг ташкилий, илмий, методик мукаммаллигига, жамиятда илмий кишиларга бўлган эҳтиёжга ва бошқа омилларга боғлиқ. Жамиятда ўзининг ижтимоий-сиёсий, иқтисодий эҳтиёжлари асосида таълим самарадорлиги юқори бўлишини талаб этади. Таълим жараёнида ўқувчида мустақил билим олиш эҳтиёжи шаклланиб бориш ҳозирги кун талаби ҳисобланади.