МАҲМУД ҚОШҒАРИЙНИНГ «ДЕВОНУ ЛУҒАТИ-Т-ТУРК» АСАРИДА ХАЛҚ МАҚОЛЛАРИНИНГ АКС ЭТИШИ - burxonov, zavqiddin (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2022)
Мақол жаҳон халқлари оғзаки ижодининг классик жанрларидан бири бўлиб, унда халқнинг узоқ асрлик тарихи, турмуш тарзи, миллий маданияти, этнографияси, орзу-истаклари, дунёқараши, ўй-фикрлари, тилининг мисқоллаб йиғилган бойлиги тамғаланган бўлади. Халқ мақолларида кишиликнинг турмуш тажрибалари асосида чиқарган фалсафий хулосалари ихчам ва лўнда шаклда ифода этилган. Уларни қадимги халқ поэтик тафаккурининг, ота-боболар донишмандлигининг бебаҳо мероси, тил тарихининг такрорланмас ёдгорлиги деса бўлади.