BADIIY KO‘CHIM VOSITASIDA YANGI MA’NO HOSIL QILISH SHAKLLARI - Rajabov, To'xtamurod (FILOLOGIYA UFQLARI JURNALI, 2024)
Annotatsiya. Ko‘chimlar davr talabi, zamon ehtiyoji, kishilarning ongi va dunyoqarashiga bog‘liq holda yangi ma’no qir- ralari bilan bo‘y ko‘rsatib kelavergan. Xazon ko‘chimi an’anaviy ko‘chim hisoblanib, o‘zida turli ma’nolarni ifodalashi mumkin. Ko‘chimlar poeziyada g‘oya, mazmunni ifodalovchi asosiy unsurdir. Har bir ko‘chimda ichki va tashqi ma’no mujassam bo‘lgan bo‘ladi. Zamonaviy she’riyatda ham xazon so‘zi orqali ko‘chimlar hosil qilingan. Ko‘chim sifatida tanlangan ifoda o‘zining bir qa- tor omonimlik xususiyatlariga ega bo‘lganligi sababli undan turli davrlarda, turli-tuman mavzuni yoritishda faol qo‘llash mumkin.