PIFAGOR TEOREMASINING TADBIQI - Ismatullayev, Elbek (Журнал математики и информатики, 2024)
Pifagor teoremasi evklid geometriyasida toʻg’ri burchakli uchburchakning uch tomoni oʻrtasidagi asosiy munosabatdir. Unda tomoni gipotenuza boʻlgan kvadratning maydoni (toʻg’ri burchakka qarama-qarshi tomon) boshqa ikki tomondagi kvadratlarning maydonlari yig’indisiga teng. Teorema miloddan avvalgi 570 yilda tug’ilgan yunon faylasufi Pifagor sharafiga nomlangan evklid fazosi analitik geometriyada kartezian koordinatalar tizimi bilan ifodalanganda , evklid masofasi Pifagor munosabatini qondiradi: ikki nuqta orasidagi kvadrat masofa nuqtalar orasidagi har bir koordinatadagi farq kvadratlari yig’indisiga teng. Teorema turli yoʻllar bilan umumlashtirilishi mumkin yuqori oʻlchamli boʻshliqlarga, Evklid boʻlmagan boʻshliqlarga , toʻg’ri burchakli uchburchak boʻlmagan ob’ektlarga va umuman uchburchak boʻlmagan, lekin n oʻlchovli qattiq jismlarga.