ODDIY DIFFERENSIAL TENGLAMALAR - Hayitova, Dilxush (Журнал математики и информатики, 2024)
Ushbu maqola oddiy differensial tenglamalar (ODT) tushunchasini, ularning turlarini va hal qilish usullarini tahlil qiladi. ODT — bu bir yoki bir nechta mustaqil o'zgaruvchilar va ularning birinchi yoki yuqori tartibli hosilalaridan iborat matematik tenglamalardir. Maqolada birinchi va ikkinchi tartibli ODTlar, ularni hal qilish usullari (ajratish, integratsiya va boshqa metodlar) va bu tenglamalarning qo'llanilishi (fizika, muhandislik, biologia va iqtisodiyot sohalarida) ko'rib chiqilgan. ODTlar turli jarayonlarni modellashtirishda muhim ahamiyatga ega bo'lib, ilmiy tadqiqotlarda va amaliyotda keng qo'llaniladi. Maqola ODTlar orqali jarayonlarni chuqurroq tushunishga yordam beradigan nazariy asoslarni taqdim etadi