TA’LIM JARAYONIDA FRAKTAL GRAFIKASI DASTURIY TA’MINOTLARIDAN FOYDALANISHNING AFZALLIKLARI - Ergashev, M (Журнал математики и информатики, 2023)
Ushbu maqola fraktal grafik dasturiy ta'minotning ta'limdagi ahamiyatini o‘rganib, uning matematika, kompyuter dasturlash, san'at va fan sohalarida qo‘llanilishini ta'kidlaydi. Fraktal grafik dasturlardan foydalanish o‘quvchilarga matematik tushunchalarni vizual va interaktiv ravishda o‘rganish imkonini beradi, geometriya, algebra va hisoblarni chuqurroq tushunishga yordam beradi. Shuningdek, u o‘quvchilarga algoritmlarni boshqarish va hatto o‘z kodlarini yozish imkonini beruvchi dasturlash ko‘nikmalarini rivojlantirish uchun qimmatli vosita bo‘lib xizmat qiladi. Matematikadan tashqari, fraktal grafikani oʻquv dasturiga kiritish oʻquvchilarni matematika va sanʼatning kesishuvini oʻrganishga ilhomlantirib, badiiy ijodkorlikni oshiradi. Maqolada, shuningdek, fraktal geometriya murakkab tabiat hodisalarini modellashtirishda muhim rol o‘ynaydigan astrofizika va biologiya kabi turli xil ilmiy sohalarda fraktallarning dolzarbligini ta'kidlaydi. Bundan tashqari, kompyuter grafikasida fraktallardan foydalanish, tasvirni siqish va ko‘ngilochar industriyada maxsus effektlar muhokama qilinadi. Xulosa qilib aytganda, maqola fanlar bo‘yicha yaxlit va interaktiv ta'limni rivojlantirish uchun fraktal grafik dasturiy ta'minotning ko‘p qirrali ta'lim afzalliklarini ta'kidlaydi.