NIKOH VA NIKOHDAN TASHQARI MUNOSABATLARIGA PSIXOLOGIK YONDOSHUV - Burxonova, Y (Журнал Педагогики и психологии в современном образовании, 2024)
Nikoh va nikohdan tashqari munosabatlar jahon miqyosida keng o‘rganilayotgan muammolardan biridir. U kishilik jamiyati paydo bo‘lgandan buyon diniy-mifologik va ilmiy-falsafiy qarashlarda jinsiy hayot masalalari xalq og‘zaki ijodiyoti, afsona-rivoyatlarga tayangan san’at asarlarida, tarixiy yodgorliklarda, haykallarda o‘z aksini topgan. Kishilik jamiyat tarixida nikohdan tashqari munosabatlar bilan bog‘lik bo‘lgan muammolar hamisha turli baxs va munozaralar predmeti bo‘lib kelgan.Bu muammoni ilmiy jihatdan tadqiq etgan amerikalik psixolog olimlar Jon Ganbon va Jon Mani germaniyalik Gunter Shmidt, Kurt Shtarke, Volter Fridrixlarning ilmiy izlanishlarida ushbu masala mustaqil tadqiqot predmeti sifatida o‘rganilgan. Ularning tadqiqotlarida nikohdan tashqari munosabatlar, insonlarda jinsiy xulq meyorlari va odatlari turli millatda turlicha ekanligi, bir ijtimoiy davr uchun ma’qul hisoblangan nikohdan tashqari munosabatlardagi va oilaviy jinsiy xulq meyorlari keyingi ijtimoiy davr uchun mos tushmasligi ko‘rsatib o‘tilgan.