ИЖОД ЖАРАЁНИНИНГ ФАЛСАФИЙ ТАҲЛИЛИ - Тангиров, Низом (Научно-просветительский журнал "Наставник", 2021)
Ижод ижтимоий-гносеологик ҳодиса сифатида инсоннинг оламга фаол ҳиссий-мантиқий таъсир этишнинг муҳим асоси ҳисобланади. Инсон ақлий тафаккур юритиш орқали олам ва уни ички моҳиятини, хусусиятини тўлароқ, ёрқинроқ акс эттирадиган фаолият шаклига ўтади. Ижод инсоннинг шаклланишида ижтимоий-аксиологик моҳият касб этади. Ижод ижтимоий ҳодиса сифатида инсоннинг жамиятлашиш, индистуриаллашиш жараёнининг муҳим омили ҳисобланса, аксиологик ҳодиса сифатида инсоннинг қадриятлар оламини яратилишида, ижод қилишида муҳим методологик роль ўйнайди. (Масалан, санъат, спорт, фан ва бошқалар).